Haptotherapie

Wat is haptotherapie?

Haptotherapie is een therapie met als uitgangspunten het voelen en ervaren van affectief bevestigend contact, dat een gevoel van verbondenheid teweegbrengt. Dit contact wordt gekenmerkt door soepelheid, gelijkwaardigheid en wederkerigheid. Daar waar problemen zijn ontstaan in de afstemming van voelen en denken biedt de haptotherapie ondersteuning en begeleiding.

Wanneer uw gevoelens en gedachten niet in overeenstemming zijn met het leven dat u leidt, kunnen er allerlei lichamelijke en geestelijke klachten ontstaan.

U komt in contact met wat u voelt en hoe u daar mee omgaat. Op die manier levert haptotherapie een bijdrage aan de bewustwording van het gevoelsleven en bevordering van het vermogen van eigen kunnen. Het doel is dat denken en voelen (weer) met elkaar in evenwicht komen. Daardoor wordt uw veerkracht groter, zodat u vitaler en sterker in het leven staat.

 

Wat gebeurt er tijdens een sessie?

De eerste sessie begint met een intake gesprek, waarbij in gezamenlijk overleg de hulpvraag wordt geformuleerd. Een sessie bestaat meestal uit een combinatie van gesprek, ervaringsoefeningen en 'werken op de behandelbank'. Na een aantal sessies zal een evaluatiegesprek plaatsvinden, of haptotherapie de passende therapie voor u is.

 

Wannneer haptotherapie?

Haptotherapie is een persoonsgerichte therapie waarin de cliënt door middel van het haptonomisch affectief bevestigende contact wordt geholpen met problemen op het terrein van:

  • Gestagneerde ontwikkeling. Bijvoorbeeld het gevoel 'niet op je plek te zijn','niet lekker in je lijf te zitten' of onvrede met een bestaande situatie en niet weten wat je wilt en wat je voelt of bezielt. (zingeving)                                             
  • Moeilijkheden met het herkennen en uitdtrukken van gevoelens. Moeite met het aangeven van grenzen.
  • Negatief zelfbeeld (minderwaardigheidsgevoel).
  • Problematiek rondom intimiteit en nabijheid.
  • Relationele problemen.
  • Overbelast zijn.
  • Stress, overspannenheid, verlies van vertrouwen in het eigen functioneren ten gevolge van pijn, langdurige lichamelijke of psychische overbelasting, brun-out.
  • Problemen met acceptatie of verwerking van verlies, trauma, ziekte of handicap.
  • Lichamelijke klachten met een psychosomatische oorzaak.

 

Lesley Pasveer is geregistreerd GZ-Haptotherapeut, en is aangesloten bij de Vereninging van Haptotherapeuten. Haptotherapie wordt door de meeste zorgverzekeraars (gedeeltelijk) vergoed. De mate van vergoeding is afhankelijk van hoe u aanvullend verzekerd bent. Wilt u informatie hierover, klik op vergoedingen voor haptotherapie. U kunt hier folders downloaden.

Wilt u een afspraak maken, klik dan hier.