Artrose Heup-Knie

Wat is artrose ?

Artrose is een aandoening van het kraakbeen in het gewricht. In de volksmond wordt dit vaak ‘slijtage’ genoemd. De term ‘slijtage’ is eigenlijk niet juist. Het kraakbeen is wel veranderd, maar niet versleten. Het kraakbeen is dunner en de oppervlakte is onregelmatig. Ook het weefsel rondom het gewricht (het gewrichtskapsel) kan ontstoken raken.

Veelvoorkomende klachten zijn:

  • Pijn in de betrokken gewrichten
  • Ochtendstijfheid
  • Verminderde bewegelijkheid
  • Krakende gewrichten
  • Vermoeidheid
  • Spierpijnen

Bewegen en artrose

Bewegen zorgt ervoor dat het gewrichtssmeer in het gewricht zich goed verspreid en het bewegen van een gewricht zo optimaal mogelijk verloopt. De verspreiding van het gewrichtssmeer duurt alleen even, daarom is het eerste half uur van bewegen het lastigste. Bewegen zorgt er ook voor dat de spieren rondom het pijnlijke gewricht sterker worden. Hierdoor kunnen ze de krachten op het gewricht beter opvangen. Uit onderzoek is gebleken dat bewegen de beste methode is om artrose zo lang mogelijk de baas te blijven: ‘Rust roest!’

Het beweegprogramma ‘Artrose Heup/Knie’

Het beweegprogramma voor artrose duurt drie maanden. Als eerste zal de fysiotherapeut u onderzoeken en samen met u kijken naar de mogelijkheden en wensen. U traint in de trainingszaal van uw fysiotherapeut, twee maal per week gedurende een uur.

Na het volgen van het beweegtraject bestaat er de mogelijkheid om het programma voort te zetten. Dit kan in de vorm van FysioFit, beweeggroepjes of iedere andere vorm van bewegen. Dit is bedoeld om de opgebouwde belastbaarheid te onderhouden en de actieve leefstijl vast te houden.

Klik hier voor meer info over het beweegprogramma Artrose heup-knie.