Doorbreken van negatieve spiraal belangrijk voor longpatienten

Bekijk het krantenartikel

Traplopen, boodschappen doen of aankleden; het lijken normale alledaagse activiteiten. Toch zijn het dingen die niet voor iedereen vanzelfsprekend zijn. Mensen met een chronische longziekte ademen moeilijker, hebben minder energie en worstelen vaak met fysiek inspannende activiteiten.

Fysiotherapeute en bewegingswetenschapper Anky Peeters werkt bij Fysiotherapie Harks en is gespecialiseerd in long- en hartrevalidatie. Ze helpt onder andere mensen met longfibrose, astma en COPD.

Anky vertelt: “Voor mensen met COPD geldt dat de longen ontstoken en beschadigd zijn. De ziekte zorgt voor benauwdheid en hoesten. Vaak wordt dat in de loop van de jaren erger. Wie door benauwdheid minder beweegt, wordt minder fit en heeft meer energie nodig voor dagelijkse activiteit. Dat is beangstigend voor mensen. Het is goed om te weten dat ze met de juiste behandeling en manier van leven, het verloop van de ziekte kunnen beïnvloeden. Een beweegprogramma op maat kan helpen om de negatieve spiraal te doorbreken. De doelen van ons beweegprogramma zijn het verbeteren van uithoudingsvermogen en spierkracht. Dat is heel belangrijk omdat de spiermassa bij COPD patiënten afneemt bij onvoldoende beweging en dat is een grote bedreiging voor de kwaliteit van leven.” Naast fysieke training helpt Anky patiënten ook bij het verbeteren van hun ademhalingstechnieken en hoesttechnieken (voor het ophoesten van overmatig slijm). Door die relatief gemakkelijk aan te leren technieken houden mensen meer energie over.

Ad Vos en Marjan Viergever even gezellig bijkomen met een kopje koffie

Het individu centraal

Bij Fysiotherapie Harks zijn beweegprogramma’s voor mensen met chronische longziekte altijd afgestemd op de individuele persoon. Het trainen kan in groepen met lotgenoten; deze zijn er elke dag en op verschillende tijden. Maar trainen kan ook individueel in de praktijk of bij mensen thuis. “Onze richtlijn is dat als mensen te zwak zijn om op eigen kracht naar de praktijk te komen, wij naar hen gaan. Als patiënten erge spierzwakte hebben, bieden we hen bovendien een therapie aan die NMES heet (Neuro Musculaire Stimulatie). Daarbij blijven mensen in hun stoel zitten en worden de grote spiergroepen getraind met elektrostimulatie. We zijn de enige praktijk in Geldrop die NMES aanbiedt en die over een eigen zuurstofapparaat beschikt. We willen iedere patiënt de zorg kunnen bieden die hij of zij nodig heeft.”
Ad Vos is COPD patiënt en hij traint al jaren twee keer per week in een van de longrevalidatiegroepen van Harks. “Ik vind het fijn om in een ongedwongen sfeer te trainen, onder deskundige begeleiding. Het is vaak gezellig tijdens de training en ook na de training als we samen koffie of thee drinken in de praktijk.”

Vangnet

De voordelen van het beweegprogramma zijn minder benauw heid; minder klachten in het dagelijks leven; meer ontspanning; betere conditie; minder vatbaar voor een longaanval; sterkere botten en spieren; grotere kans om te kunnen blijven werken of om normale dagelijkse bezigheden te kunnen blijven doen. Anky ziet nog een ander belangrijk voordeel: “We kunnen op tijd signaleren dat er een longinfectie dreigt. Dan sturen we mensen naar hun longarts. Door er vroeg bij te zijn is de infectie sneller onder controle.”

Anky Peeters traint met Alex van Borne

Fysiotherapie Harks werkt nauw samen met de longartsen en longverpleegkundigen van het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. “Het is goed dat de lijnen kort zijn; zo vormen we samen een vangnet voor de patiënt,"besluit Anky.

 

  

Herkent u zichzelf in een van de genoemde klachten, maak dan een afspraak bij Fysiotherapie Harks via telefoonnummer 040 2858823 (optie 2).

Voor algemene informatie kijkt u op www.fysioharks.nl.