Manuele therapie effectief bij behandeling gewrichtsklachten

Bekijk het krantenartikel


Mensen met pijnklachten veroorzaakt door het slechter kunnen bewegen van een of meerdere gewrichten zijn vaak gebaat bij manuele therapie.
Over deze specialistische behandelmethode zijn wel eens misverstanden. Bijvoorbeeld dat manueel therapeuten alleen zouden werken met manipulatie, ook wel bekend als kraken. “Bij de behandeling van patiënten gebruiken we een aantal specifieke behandeltechnieken, waarvan manipulatie er maar één is. Het past echt niet bij iedereen en het kan niet bij iedereen. We bekijken per persoon wat de beste behandeling is.” Aan het woord is Elles Hartholt, manueel therapeut bij Fysiotherapie Harks in Geldrop.

 

Wanneer naar de manueel therapeut?

Manueel therapeuten zijn meer specifiek opgeleid om het functioneren van de gewrichten te verbeteren; dat geldt in het bijzonder voor de wervelkolom. Elles vertelt: “We behandelen onder andere uitstralende pijnen die vanuit de wervelkolom komen; dat kan uitstralingspijn zijn in het been of vanuit de nek richting de arm. Een andere klacht die we veel zien is lokale gewrichtspijn, bijvoorbeeld in de elleboog. We behandelen ook artrose klachten. De artrose zelf kunnen we niet weghalen, maar we kunnen mogelijk wel pijnklachten verminderen voor patiënten.”
Naast de door Elles genoemde voorbeelden behandelt een manueel therapeut onder andere:
- hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
- hoge rugklachten, wel of niet in combinatie met rib- en borstpijn;
- duizeligheid bij het bewegen van de nek;
- nek- en schouderklachten met of zonder pijn die uitstraalt tot in de armen;
- lage rugklachten met of zonder pijn die uitstraalt tot in de benen;
- bekkenklachten
- heupklachten.
- Knieklachten: een geblokkeerde mensiscus;

 

 


Goede communicatie en eigen inzet van patiënten

Als je de stap naar de manueel therapeut hebt gezet; hoe gaat het dan verder? “Na een eerste screening volgt een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het gesprek stel ik vragen over de klachten; hoe ontstaan ze en wanneer nemen ze toe of af. In het lichamelijk onderzoek worden houding en bewegingen beoordeeld en de gewrichten onderzocht. Als mensen bij mij komen met een klacht dan probeer ik zo duidelijk mogelijk uit te leggen wat ik denk dat er aan de hand is en wat ik eraan kan doen. Daarbij verwacht ik ook inzet van de patiënt zelf en samenwerking om zo samen het beste resultaat te behalen,” licht Elles toe. Meer bewegingsvrijheid, minder pijn
“Mijn aandeel in het helpen van patiënten zit in het gebruiken van een aantal specifieke technieken die op de gewrichten kunnen worden toegepast om deze beter te laten functioneren en de houding en bewegingen te verbeteren. De effecten zijn vaak direct merkbaar: er is een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.”

Zorg voor U: Zorgplan Rugpijn & Zorgplan Nekpijn
Een pijnlijke nek of lage rug zorgt ervoor dat je niet vrij kunt bewegen. Een persoonlijk traject op basis van een goede inschatting van de ernst van uw rugpijn of nekpijn brengt u verder. Met het Zorgplan Rugpijn en het zorgplan Nekpijn combineren we de laatste inzichten en richtlijnen tot de beste zorg voor u. Snel effectief en duurzaam, daar staan we voor.

 

  

Herkent u zichzelf in een van de genoemde klachten, maak dan een afspraak bij Fysiotherapie Harks via telefoonnummer 040 2858823 (optie 2).